Незаконні рубки лісу та забудови узбережь водойм в Україні будуть відслідковуватися за допомогою супутника

Державне космічне агентство України (ДКА) та Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України домовилися про надання супутникових даних дистанційного зондування Землі з метою встановлення порушень в екологічній сфері та попередження значних зловживань.

Про це повідомляє пресслужба ДКА.

Згідно з домовленостями, незаконні рубки лісу, видобуток корисних копалин, стихійні сміттєзвалища, а також забудови узбережь водойм будуть відслідковуватися за допомогою аерокосмічної зйомки.

«Практика використання космічних знімків показує швидкі результати фіксації природоохоронних правопорушень та встановлення винуватців. А ретроспективний аналіз допомагає зрозуміти, на яких територіях потрібно проводити посилений контроль», - відзначили в Держкосмосі.

Виконуючий обов'язки глави ДКА Михайло Лев зазначив, що співпраця Держкосмосу з Міндовкілля дасть можливість розвивати сервіси супутникового моніторингу, які вже давно працюють в передових країнах світу та приносять значний результат у протидії та попередження злочинів в екологічній сфері.

«Відтепер і в екологічній сфері рівень реагування на загрози відповідатиме світовим стандартам використання супутникового ресурсу», - сказав Лев.

У той же час, заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Шахматенко зазначив, що новий інструмент підходу до екологічного контролю знаходиться на етапі тестування. За його словами, він точно допоможе інспекторам Державної екологічної інспекції проводити ретельні перевірки і встановлювати винуватців екологічних злочинів.

«Це допоможе спростити процедуру проведення самих перевірок, пришвидшить нарахування збитків та стане суттєвим доказом у судах», - пояснив Шахматенко.