Україна підписала з Туреччиною угоду про будівництво заводу з виготовлення безпілотників Bayraktar

Україна та Туреччина підписали угоду про розширення спільного виробництва безпілотних літальних апаратів, яке передбачає створення заводу з виготовлення бойових безпілотників Bayraktar в Україні.

Про це передає Офіс президента.

Підписання відбулось у Києві 3 лютого під час офіційного візиту президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана з делегацією. 

Рамкову угоду між урядами України й Туреччини про співробітництво у сфері високих технологій, авіаційній та космічній галузях підписали міністр оборони України Олексій Резніков і міністр промисловості та технологій Турецької Республіки Мустафа Варанк.

«Особливу увагу ми сьогодні приділили співпраці в авіаційній та оборонній промисловості. Це один із локомотивів нашого стратегічного партнерства. Наша мета – реалізація конкретних проєктів створення спільних підприємств, обмін досвідом, обмін технологіями», — сказав президент України Володимир Зеленський під час офіційної церемонії.

Як розповів міністр оборони України Олексій Рєзніков на брифінгу, напередодні Кабінет міністрів схвалив текст цієї угоди. Вона стосується співпраці у сфері високих військових технологій.

«Одним із прикладів наповнення цієї угоди буде будівництво заводу Bayraktar, який виготовляє безпілотники, які будуть виготовлятися саме в Україні і буде відповідно створено навчальний центр, який готуватиме наших льотчиків з управління безпілотними дронами різних категорій», — зазначав міністр.

Він додав, що, за рішенням турецької компанії, яка виробляє Bayraktar, наступне покоління використовуватиме українські двигуни виробництва «Мотор Січ».

«Це вже, по суті, будуть українсько-турецькі Bayraktar з точки зору технологічного наповнення. Ну і відповідно застосовуватися вони будуть у Збройних силах України і Туреччини і тих країн, які будуть мати бажання їх придбати», — пояснив Резніков.