ДПСУ не видавала співачці Alina Pash документ про перетин адмінмежі з окупованим Кримом

Державна прикордонна служба Україна не створювала та не видавала документ, який співачка Alina Pash надала Суспільному мовнику як доказ того, що вона перетинала адміністративну межу з окупованим Кримом у 2015 році законно через український КПВВ.

Про це заявив речник ДПСУ Андрій Демченко, передає Укрінформ.

Раніше Alina Pash надала Суспільному мовнику документ, щоб мати змогу брати участь у нацвідборі на «Євробачення-2022». Правила конкурсу забороняють виступати артистам, які незаконно їздили в окупований Крим.

Напередодні активіст Сергій Стерненко з посиланням на власні джерела повідомив у Telegram-каналі, що ця довідка може бути підробленою. Після цього Суспільний мовник звернувся до ДПСУ і прикордонники заявили, що такої довідки вони не видавали.

«Державна прикордонна служба України проаналізувала інформацію, що була поширена Суспільним мовником України про документ, начебто наданий відомством фізичній особі для представлення в рамках відбору на Євробачення. Повідомляємо, нам не відомо, що це за документ, опублікований мовником, адже підрозділами Держприкордонслужби такий не створювався та під таким номером нікому не надавався», — заявив Демченко.

Він повідомив, що ДПСУ отримало офіційне звернення від Національної суспільної телерадіокомпанії України щодо підтвердження документу. Найближчим часом обіцяють офіційно відповісти мовнику.

Водночас Демченко уточнив, що прикордонники опрацьовують відповідь і на звернення самої Alina Pash з приводу її перетину кордону, яке надійшло і та було зареєстроване у відомстві.

Нагадаємо, голова правління Суспільного мовника Микола Чернотицький на пресконференції заявляв, що не буде підписувати договір з Alina Pash, поки не підтвердиться чинність її довідки. Якщо ж довідка підроблена, компанія обіцяла ухвалити нове рішення.

Ще до проведення нацвідбору Alina Pash потрапила в скандал. Виявилося, що після анексії Криму у 2014 році вона одного разу виступала там, а також їздила й до Москви. Сама виконавиця каже, що нічого не порушувала та керувалася «лише патріотичними мотивами».