Кіркорову заборонили в'їзд до України на три роки

Служба безпеки в червні 2021 року заборонила в'їзд до України російському співаку Філіпу Кіркорову попри те, що його виключили з переліку осіб, які становлять загрозу національній безпеці.

Про це у коментарі Громадському повідомив речник СБУ Артем Дехтяренко.

Він зазначив, що 7 червня відомство ухвалило рішення про заборону в’їзду Кіркорову до України на три роки «в інтересах національної безпеки України» (частина 1 і 3 статті 13 закону «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства»).

Як раніше повідомлялося, 24 червня Міністерство культури та інформаційної політики за зверненням Служби безпеки внесло Кіркорова до так званого «чорного списку», але вже через три дні виключило російського співака з нього також за зверненням СБУ.

У пресслужбі СБУ пояснили, що вирішили ухвалити таке рішення після роз'яснення Мінкульту, де «наголошується на наявності судових прецедентів з зазначених питань».

«Служба безпеки України потребує додаткового опрацювання цього питання», — заявили тоді в СБУ.

Проте Кіркоров, який і нині вважається народним артистом України, регулярно відвідує окупований півострів з порушенням українського законодавства і публічно заявляє, що він є «частиною РФ». 

У січні 2021 року Кіркорову заборонили в'їзд до Литви через те, що виконавець своїми відвідуваннями окупованого Криму «свідомо заперечував територіальну цілісність і суверенітет України й у такий спосіб незаконно виправдовував агресивні дії Російської Федерації».