The Beatles випустили свою «останню» пісню Now And Then, яку закінчили за допомогою ШІ

Британський гурт The Beatles через понад 50 років після розпаду презентував свою «останню пісню». Її створили зі старого демозапису Джона Леннона 1970-х років, а закінчили за допомогою штучного інтелекту.

Прем'єра треку Now And Then («Тоді й зараз») відбулася о 17:00 2 листопада, а відеокліп до пісні презентують наступного дня.

Пісня під назвою Now And Then створена за допомогою старого демозапису 1970-х років Джона Леннона. У 1995 році вона вже розглядалася як можлива «пісня возз’єднання» для Beatles, коли вони створювали документальний телесеріал The Beatles Anthology.

Пол Маккартні отримав демо Джона Леннона від його вдови Йоко Оно рік тому. Це була одна з кількох пісень на касеті під назвою For Paul, яку Леннон записав незадовго до своєї смерті в 1980 році.

Після «очищення» продюсером Джеффом Лінном дві із цих пісень — Free As A Bird і Real Love — були завершені та випущені у 1995 і 1996 роках, ставши першим «новим» матеріалом Beatles за 25 років.

Гурт також намагався записати Now And Then, але швидко відкинув її. Маккартні заявив, що учасник гурту Джордж Гаррісон оголосив пісню «сміттям» і відмовився над нею працювати.

На оригінальному записі були технічні проблеми через постійне «гудіння». Утім, Маккартні неодноразово говорив про своє бажання закінчити пісню. Зробити це вдалося за допомогою штучного інтелекту, зокрема використали технологію «вилучення» голосу Джона Леннона зі старого демо.