«Євробаченні-2022»: Україну представлятиме Alina Pash

Переможницею Національного відбору на міжнародний пісенний конкурс «Євробачення-2022» стала співачка Alina Pash із треком «Тіні забутих предків».

Про це йдеться на сайті конкурсу.

Так, фінал національного відбору проходив у форматі телевізійного концерту. За право представляти Україну на «Євробаченні-2022» боролися вісім артистів:

  • попрокгурт Cloudless із треком All be alright;
  • вокаліст Michael Soul з композицією Demons;
  • інді-поп гурт Our Atlantic із піснею «Моя любов»;
  • вокаліст Barleben із треком Hear My Words;
  • фольклорний репгурт Kalush Orchestra з композицією Stefania;
  • співачка Roxolana з треком GIRLZZZZ;
  • вокаліст Wellboy з композицією Nozzy Bossy;
  • співачка Alina Pash з треком «Тіні забутих предків».

Результати фіналу нацвідбору визначали глядачі та журі.

Отже, Alina Pash отримала загалом 15 балів: 8 від журі і 7 — від глядачів, друге місце посів гурт Kalush Orchestra (6 балів від журі і 8 від глядачів), а третє – Wellboy (7 і 6 балів відповідно). 

Проте гурт Kalush Orchestra заявив про фальсифікацію в голосуванні, передає «Суспільне».  Гурт вимагав в організаторів нацвідбору показати результати глядацького голосування, а також додав, що «думатиме про суд».

Відомо, що Alina Pash — закарпатська співачка. Вона поєднує хіп-хоп, аренбі та етномотиви.

На «Євробачення-2022» вона записала несхожий на свою попередню творчість трек «Тіні забутих предків». Це лірична композиція з фольклорними мотивами, у якій поєднуються українська та англійська мови. Назва пісні дублює назву однойменної повісті українського класика Михайла Коцюбинського. За словами співачки, у цій пісні не її особиста історія, а історія українського народу.

Тепер Alina Pash поїде представляти Україну на 66-му пісенному конкурсі «Євробачення-2022», який проходитиме на арені PalaOlimpico в італійському місті Турин.

Згідно із жеребкуванням, представниця від України виступить у першій половині першого півфіналу, який відбудеться 10 травня. Грандфінал буде 14 травня.

Цьогоріч у конкурсі братиме участь 41 країна.

Як раніше повідомлялося, нещодавно Alina Pash також виграла премію Євросоюзу для молодих артистів Music Moves Europe Awards 2022.

До нацвідбору «Євробачення-2022» співачка потрапила в скандал. Виявилося, що після анексії Криму у 2014 році вона одного разу виступала там, а також їздила до Москви. Водночас організатори національного відбору не знайшли підстав дискваліфікувати фіналістку.

Сама виконавиця в інтерв'ю «Суспільному» зазначила, що нічого не порушувала і керувалася «лише патріотичними мотивами»: «Я українка. Крим — це Україна. Росія — це агресор. І мені так само болить, як усім, тому що я тут живу. Я з українським народом».