Український спортсмен Максим Кріпак отримав звання Героя України

Президент Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України з врученням ордена Держави плавцю Максиму Крипаку, який на Паралімпійських іграх у Токіо завоював п'ять золотих, срібну та бронзову медалі.

Про це Зеленський повідомив на зустрічі зі спортсменами Паралімпіади-2020, передає пресслужба Офісу президента.

Також вперше в історії Крипака визнано найкращим спортсменом Паралімпійських ігор.

«До своїх здобутків я йшов 20 років. Мені щиро приємно отримати звання, і я гордо його носитиму», – сказав плавець.

Він також звернувся з проханням створити центр підготовки для олімпійців та паралімпійців.

Нагадаємо, Максим Крипак на Паралімпійських іграх у Токіо встановив новий світовий рекорд на дистанції 100 м вільним стилем з результатом 50,64 секунди, покращивши на 0,23 секунди попередній рекорд, який належав спортсмену з Бразилії та протримався 11 років.

Як відомо, XVІ літні Паралімпійські ігри проходили у Токіо з 24 серпня до 5 вересня 2021 року. 

142 українські спортсмени практично з усіх областей виступали в 15 видах спорту: бадмінтон, академічне веслування, велосипедний спорт (трек, шосе), голбол, дзюдо, легка атлетика, настільний теніс, пауерліфтинг, параканое, паратріатлон, плавання, кульова стрільба, стрільба з лука, тхеквондо, фехтування на візках. Дебютними на цій Паралімпіаді стали бадмінтон та тхеквондо.

За підсумками участі в Паралімпіаді-2020 національна збірна команда здобула 98 нагород, зокрема 24 золотих, 47 срібних та 27 бронзових, посівши 6-те місце у загальнокомандному заліку.

Українські спортсмени встановили 26 рекордів у чотирьох видах спорту: плавання, легка атлетика, кульова стрільба, академічне веслування.