У Львові робот-хірург вперше прооперував пацієнта без єдиного розрізу

У клінічній лікарні швидкої медичної допомоги міста Львова робот-хірург Da Vinci провів свою першу операцію з видалення грижі діафрагми без жодного розрізу.

Про це повідомив директор Львівської клінічної лікарні швидкої допомоги Олег Самчук у Facebook.

Він зазначив, що першим пацієнтом робота-хірурга став 50-річний чоловік з міста Броди, що на Львівщині.

«Він звернувся до нас із підозрою на кишково-шлункову кровотечу. Обстеження показало завеликий отвір між черевною і грудною порожнинами. Частина шлунку змістилася в грудну клітину. Треба було оперувати!» - розповів Самчук.

Під час втручання робот був за кілька метрів від пацієнта. На ньому була камера, що транслювала зображення медикам, а чотирма «руками» робота на відстані керував лікар.

Директор лікарні підкреслив, що робот Da Vinci зміг не тільки бездоганно усунути проблему, але й навіть зробити пластику пацієнту.

Наразі прооперований чоловік уже опритомнів. Операція пройшла успішно.

Як раніше розповідав Олег Самчук в Facebook, робот-хірург Da Vinci прибув до Львова зі США. Директор каже, що це «подарунок хорошого друга лікарні Ростислава Кісіля та його компанії Meest» (ідеться про гендиректора служби доставки Meest Group, яка працює в Україні та за кордоном).

Самчук зазначив, що лікарня буде застосовувати робота для видалення пухлин нирок, передміхурової залози, злоякісних новоутворень товстої та прямої кишки, а також у гінекології та в кардіохірургії. Перед тим як почати роботу, робот мав пройти сертифікацію у Міністерстві охорони здоров'я. 

За словами Олега Самчука, Da Vinci - «мрія кожного хірурга», адже у робота «ніколи не затремтить рука» та він «ювелірно і надточно допоможе видаляти найдрібніші пухлини».