В Україні зафіксували північне сяйво

У низці областей України ввечері 5 листопада спостерігають криваве північне сяйво.

Користувачі соцмереж поділилися знімками рідкісного явища.

Жителі Київської області розповіли, що побачили північне сяйво кривавого кольору. Зокрема, про це сповістила Бучанська міська рада.

А Краматорська міська рада написала про явище в Донецькій області.

Жителі Харківської, Запорізької, Херсонської, Кіровоградської, Одеської та інших областей також побачили рідкісне для України північне сяйво рожевого та подекуди зеленого кольору.

Як написав у Facebook астроном Володимир Кажанов, у ніч із 5 на 6 листопада в Україні та багатьох країнах Північної півкулі Землі можна побачити це полярне сяйво. Причиною, за його словами, стала потужна геомагнітна буря, пов'язана з бомбардуванням Землі викидом корональної маси, що стався на Сонці кілька днів тому.

Щоб побачити сяйво, треба дивитись у північну сторону неба, розповів астроном. 

«Якщо є можливість, знайдіть місце для спостереження, без світлового забруднення, якомога далі від ліхтарів вуличного освітлення і високих дерев чи будинків. Бажано, щоб був вид на обрій. Якщо не бачите очима, спробуйте зробити фото смартфоном, налаштувавши знімання з довгою експозицією, або встановіть фотоапарат на штатив і зробіть кілька знімків з довгою витримкою», — порекомендував Кажанов. 

Він додав, що це явище природи буде повторюватись, однак спрогнозувати точний час і дату складно.