Протипоказання до вакцинації мають менше 1% людей - Кузін

Абсолютні медичні протипоказання, коли пацієнт не може отримувати вакцинацію, мають менше 1% людей. Багато українців вважають, що мають такі протипоказання, але консультації у лікарів показують протилежне.

Про це розповів головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв'ю «РБК-Україна».

Він зазначив, що наразі є затверджений перелік абсолютних медичних протипоказань, але вони можуть залежати від стану кожної конкретної людини, тому необхідна оцінка лікаря.

Так, залежно від перебігу тієї чи іншої хвороби, вона може стати абсолютним медичним протипоказанням. Також це залежить від типу вакцини, віку людини, анамнезу алергічних реакцій, чи була людина вакцинована взагалі, як вона перенесла перше щеплення тощо.

Кузін додав, що кожен лікар має знати перелік абсолютних медичних протипоказань, а на сайті Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками є інструкції до кожного типу вакцини, яка застосовується в Україні. Там також є інформація про потенційні побічні дії, несприятливі події після імунізації та про можливі протипоказання.

«Наприклад, ми точно знаємо, що щеплення вагітних вакциною CoronaVac є нерекомендованим, тому що немає доказової бази, не було проведено досліджень. Водночас вакцина від Pfizer може бути рекомендована. І тут уже рішення лікаря: або призначати, або не призначати. Лікар має оцінити співвідношення користі та ризику», ㅡ сказав Кузін.

Якщо ж людина справді має абсолютні медичні протипоказання, їй видається відповідна медична довідка. Проте, за словами Кузіна, таких людей менше 1%.

«Наприклад, якщо ми говоримо про серцево-судинні хвороби ㅡ це не протипоказання, це, навпаки, показання для проведення вакцинації. Тому що людина, яка має важкі супутні неінфекційні хвороби, потенційно в тяжчій формі переносить коронавірусну хворобу», ㅡ сказав він.

Крім того, як пояснив санлікар, довідка про протипоказання до вакцинації передбачає, що роботодавець має запропонувати людині альтернативні варіанти роботи на період дії «жовтого» або «червоного» рівнів епіднебезпеки. Також альтернативою може бути проведення регулярного тестування.

«Це по суті буде відповідальність і рішення керівника того бізнесу чи структури, де така людина перебуває», - зазначив Кузін.

Він підкреслив, що питання щодо інших обмежень, наприклад, відвідування громадських місць, ще не врегульоване. За словами Кузіна, відсоток людей з довідками про абсолютні медичні протипоказання буде надмалий.