Активіст Стерненко отримав 7 років в’язниці

Приморський суд Одеси засудив громадського активіста Сергія Стерненка до семи років і трьох місяців ув’язнення з конфіскацією половини наявного майна за обвинуваченням у розбої. Його визнали винним у справі щодо розбійного нападу та викрадення колишнього депутата Сергія Щербича у 2015 році.

Про це повідомляє пресслужба суду.

Так, Приморський суд Одеси  визнав Стерненка винним за всіма трьома статтями. Водночас його звільнили від відповідальності за обвинуваченням у викраденні людини за попередньою змовою осіб через збіг терміну давності, але присудили ув’язнення за статтями «розбій» та «незаконне зберігання зброї». 

Стерненка взяли під варту у залі суду в якості запобіжного заходу до оскарження вироку. Його вже вивезли до СІЗО.

Захист активіста подаватиме апеляцію.

Нагадаємо, у вересні 2015 року лідера одеського «Правого сектору» Сергія Стерненка та координатора «Правого сектору»  Руслана Демчука було затримано і звинувачено у викраденні депутата Комінтернівської районної ради Одеської області Сергія Щербича у квітні 2015 року.

Також Стерненку висунули звинувачення в незаконному зберіганні зброї, яку він, за його словами, добровільно віддав правоохоронцям.

Стерненко заперечував свою причетність до викрадення і наполягав на політичній умотивованості справи.

У 2018 році на Стерненка скоїли три напади. Під час останнього він смертельно поранив одного з нападників - Івана Кузнецова. Другий учасник нападу - Андрій Ісайкул - згодом втік з України.

Активіст стверджує, що діяв у рамках законного самозахисту. В замовленні нападів він звинувачує мера Одеси Геннадія Труханова, який справу не коментує. Стерненко також заявляв про тиск на слідство з боку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та генеральної прокурорки Ірини Венедіктової.

У березні Офіс генерального прокурора повідомив, що Венедіктова та Аваков обговорювали «вбивство Кузнецова», хоча ця справа є підслідною СБУ. У квітні Венедіктова заявляла, що підозра у справі Стерненка «буде в будь-якому разі».

У «вбивстві» Стерненка звинувачують, зокрема, і політики часів Віктора Януковича - Андрій Портнов та Олена Лукаш, а також народні депутати від «Опозиційної платформи – За життя» - Ілля Кива та Вадим Рабінович та від «Слуги народу» – Максим Бужанський та Олександр Дубінський.

Натомість на захист активіста висловлювалися колишня голова Міністерства охорони здоров'я України Уляна Супрун, члени ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?» та парламентарі від партії «Голос».

11 червня 2020 року Служба безпеки України оголосила Сергію Стерненку підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї.