Алкогольну компанію Bacardi внесли до переліку міжнародних спонсорів війни

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло бермудську компанію Bacardi Limited до переліку міжнародних спонсорів війни. Компанії належать понад 200 брендів, зокрема джин Bombay, ром Bacardi, віскі William Lawson's та горілка Grey Goose.

Про це йдеться на сайті НАЗК.

Після 24 лютого Bacardi оголосила про зупинку експорту в рф і припинення вкладень у рекламу. Проте згодом це повідомлення прибрали з офіційної заяви. 

«Відтак компанія продовжила постачати свою продукцію в рф на мільйони доларів і шукати нових співробітників, публікуючи оголошення про вакансії», — додають у НАЗК.

В агентстві кажуть, що найбільша у світі приватна алкогольна компанія Bacardi скористалася тим, що низка провідних міжнародних власників брендів вийшли з російського алкогольного ринку. 

У рф знизилась конкуренція і були створені можливості для тих, хто залишився на російському ринку. Відтак підрозділ компанії — «Бакарди Рус» — зміг за рік війни в Україні імпортувати товарів на $169 млн. 

Згідно з даними Федеральної податкової служби рф, виторг «Бакарди Рус» у 2022 році зріс на 8,5%, до 32,6 млрд рублів, а чистий прибуток — до 4,7 млрд рублів, що на 206,5% більше, ніж показники 2021 року (1,5 млрд рублів). 

Таким чином Bacardi Limited сплатила понад 12 мільйонів доларів податків до бюджету росії.