АМКУ оштрафував тютюнову компанію «ТЕДІС Україна» на 274 млн гривень

Антимонопольний комітет оштрафував тютюнову компанію «ТЕДІС Україна» на понад 274 млн гривень.

Про це повідомила пресслужба АМКУ.

«Антимонопольний комітет України прийняв рішення у справі про порушення законодавства про захист економічної конкуренції ТОВ «ТЕДІС Україна». Товариство виконало не у повному обсязі рішення Комітету від 2016 року. За це порушення на товариство сьогодні накладено штраф у розмірі 274 227 220 грн», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, у грудні 2016 року АМКУ постановив, що «ТЕДІС Україна» з 2013 року по вересень 2015 року займала монопольне становище на загальнодержавному ринку дистрибуції сигарет, чим порушила закон.

За це компанію оштрафували загалом на понад 431 млн грн. Частину штрафів — майже 300 млн грн — дистриб'ютор сплатив у 2017 році. Залишок — у 2020 році.

Окрім штрафів, «ТЕДІС Україна» зобов'язали протягом двох місяців припинити порушення законодавства про захист економічної конкуренції та усунути причини їх виникнення. Також протягом трьох років компанія мала щомісячно звітувати про ціни та обсяги реалізації сигарет за встановленою формою.

Протягом 2016-2020 років рішення АМКУ оскаржували в суді. Верховний суд у 2018 році скаргу «ТЕДІС Україна» задовольнив частково. Згодом акціонери «ТЕДІС Україна» оскаржили рішення суду першої та апеляційної інстанцій. Однак 10 вересня 2020 року Північний апеляційний господарський суд провадження закрив.

«Оскільки ТОВ "ТЕДІС Україна" не виконало рішення №551-р повною мірою у визначені строки… Комітет довів учинення ТОВ "ТЕДІС Україна" порушення та наклав штраф», - йдеться в заяві АМКУ.

У самій компанії переконують, що повністю виконали всі зобов'язання АМКУ та виплатили штраф. Звинувачення державного регулятора там вважають безпідставними. Обіцяють оскаржувати їх у суді. 

«Компанія «ТЕДІС Україна» офіційно повідомляє, що у минулому році повністю сплатила штраф у розмірі 431 млн гривен, який був накладений АМКУ... Будь-які фінансові претензії з боку державного регулятора, а також звинувачення у невиконанні інших зобов’язань компанія вважає абсолютно безпідставними і буде оскаржувати дане рішення у судовому порядку», - наголосили у «ТЕДІС Україна».