Антоненко зможе отримати компенсацію за тримання в СІЗО - Малюська

Обвинувачений у вбивстві журналіста Павла Шеремета музикант (відомий як Riffmaster) і військовий Сил спеціальних операцій ЗСУ Андрій Антоненко може розраховувати на компенсацію за півтора року перебування в СІЗО в тому випадку, якщо його визнають невинним.

Про це сказав міністр юстиції Денис Малюська в етері програми «Свобода слова Савіка Шустера».

«Є компенсація за необґрунтоване обвинувачення. За весь час утримання в слідчому ізоляторі йому може бути виплачена компенсація за його зверненням. Є відповідні процедурні гарантії. Розрахунок, калькуляція буде окремо, але що довше утримання, то більшу компенсацію він отримає. Тут жодних сумнівів немає», ㅡ сказав він.

Міністр також додав, що в Україні має бути ліміт для перебування в СІЗО обвинувачених, чия вина не доведена.

«У нас були випадки, коли людина, щодо якої проводився судовий розгляд справи, сиділа в СІЗО понад 10 років… Тобто немає вироку, вона невинувата з погляду закону — і сиділа тривалий час, - зазначив глава Мін'юсту.

Так, на думку Малюськи, якщо протягом певного періоду (рік-два) щодо обвинуваченого немає вироку, а сама людина не є небезпечною для суспільства, її потрібно випускати.

«Це не означає, що людина, яку випустили зі слідчого ізолятора, є невинуватою чи що кримінальне провадження розвалюється і немає перспектив, тобто що її обов’язково визнають невинуватою. Це означає, що судовий розгляд затягнувся, він є надмірним, і людина, яка не визнана винуватою, не повинна страждати», ㅡ сказав він.

Наразі Мін'юст подав відповідний законопроєкт щодо «ліміту» перебування людей в СІЗО.

Нагадаємо, 30 квітня Шевченківський районний суд міста Києва відпустив обвинуваченого в убивстві журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка під домашній арешт. Він перебував у СІЗО з 14 грудня 2019 року.