Авіакатастрофа з керівництвом МВС у Броварах: у слідчих немає підтвердження диверсії

У справі падіння гелікоптера у Броварах на Київщині 18 січня із керівництвом МВС України на борту наразі немає підтвердження версій про посягання на життя державних діячів або диверсію. 

Про це сказав генпрокурор Андрій Костін в інтерв'ю «Укрінформу».

Наразі розслідування ще триває. Його проводять фахівці з міжвідомчої слідчої групи у складі головних слідчих управлінь ДБР і СБУ. Офіс генпрокурора здійснює процесуальне керівництво.

До роботи також залучили спеціалістів компанії Airbus Helicopters, фахівців із Міністерства оборони, Нацполіції й Нацгвардії України.

Правоохоронці вже зібрали всі необхідні технічні документи, завершується проведення необхідних експертиз.

Завдяки допомозі французьких партнерів із компанії Airbus правоохоронці дешифрували бортові самописці. А на основі зібраних даних зробили 3D-моделювання польоту.

Костін зазначив, що на початку розслідування висунули чотири основних версії:

  • замах на життя державних діячів, включно з диверсією;
  • збиття літального апарата;
  • конфліктна ситуація на борту судна;
  • помилка пілота, технічна несправність судна, неналежна організація планування польоту, недотримання правил польотів, складні погодні умови. 

«Попередньо можу сказати, що версії, пов’язані з диверсією або посяганням на життя державних діячів, не знайшли свого підтвердження. Про остаточні висновки за результатами досудового розслідування ми повідомимо найближчим часом», — сказав генпрокурор.

Нагадаємо,18 січня у Броварах Київської області біля дитячого садка впав вертоліт Державної служби з надзвичайних ситуацій. На борту було 10 людей, зокрема, керівництво Міністерства внутрішніх справ України: міністр Денис Монастирський, перший заступник міністра Євгеній Єнін та державний секретар Юрій Лубкович. Всі вони загинули.

Усього внаслідок авіакатастрофи, за даними рятувальників, загинули 14 людей, зокрема одна дитина. Також постраждали 25 людей, серед них 11 дітей.