Банки не мають права нараховувати відсотки та штрафи на кредити військовослужбовців — Нацбанк

У Національному банку роз’яснили вимоги законодавства щодо кредитів людей, які проходять військову службу. Зокрема, у Нацбанку наголошують, що банки не мають права нараховувати на такі кредити штрафи та пеню за прострочку. Про це повідомляє пресслужба Нацбанку.

Там зазначають, що на час проходження військової служби кредити військовослужбовців звільняються від нарахування відсотків, штрафів та пені у разі, якщо за таким кредитом виникає прострочка.

«Це означає, що кредит військовослужбовця фактично «заморожується» на час проходження ним військової служби», — зазначають у Нацбанку.

Там наголошують, що попри вимогу законодавства, банки часто порушують цю норму. Через це клієнти банків скаржаться до Нацбанку. У зв'язку з цим НБУ надіслав банкам додаткові роз’яснення, і у 60% випадків скарги клієнтів банків вдалося залагодити позитивно для позичальників.

Щодо тих банків, які найчастіше порушують закон та нараховують відсотки і штрафи на кредити військовослужбовців, то на них Нацбанк проведе додаткові перевірки.

«Зауважуємо, що норми, які звільняють військовослужбовців від нарахування відсотків, штрафів та пені на час проходження військової служби, розповсюджуються не лише на банки, а й на небанківські фінансові установи», — додають в НБУ.