Деякі F-16, які партнери передають для України, зберігатимуться на іноземних авіабазах

Певна кількість західних винищувачів F-16, які партнери передають на потреби Сил оборони, будуть зберігатися на безпечних авіабазах, не в Україні, для того, щоб вони не стали мішенями для російських атак.

Про це сказав начальник авіації Командування Повітряних сил ЗСУ Сергій Голубцов в інтерв’ю «Радіо Свобода».

«Це буде наш резерв в разі потреби для заміни несправних літаків, під час проведення регламентних робіт. Тобто для того, щоб ми могли постійно мати в операційному складі певну кількість літаків, яка буде відповідати кількості пілотів, які в нас будуть. Буде більше пілотів — буде більше літаків в Україні», — сказав він.

Голубцов додав, що в Україні є певна кількість підготовлених аеродромів і військовим вже відома кількість літаків, які зайдуть у першу чергу вже цьогоріч.

Аеродроми, на яких зараз зосереджена авіаційна техніка, майже щоночі атакують десятки дронів. Туди летить багато крилатих ракет.

«Є чим відбивати, ми це робити вміємо. Єдине, чого бракує, — ракет. Якщо не буде ракет, немає чим відбиватися», — сказав Голубцов.

Він зазначив, що анонсовані літаки будуть дуже вагомою ціллю для росіян, зокрема для піару в разі ураження. На думку Голубцова, росіяни не будуть рахувати кількість «кинджалів» та «іскандерів», щоб вразити F-16 на аеродромі.

За підрахунками військового, для мінімального активного захисту потрібно щонайменше дві батареї Patriot, дві батареї типу NASAMS, щоб працювати по аеродинамічних цілях, по безпілотниках, а також прикривати сам Patriot від них. І засоби безпосереднього прикриття, зенітно-гарматні установки типу Gepard. Також є так званий пасивний захист — огорожі, технічні засоби руху, щоб не проникла диверсійна група.