До окупованого Криму перекидають російських десантників, які воювали на Донбасі - CIT

Росія перекидає в окупований Крим 76-у гвардійську десантно-штурмову дивізію, також відому як «псковські десантники», які воювали на Донбасі в 2014 році.

Про це передає Громадське з посиланням на групу розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT).

Розслідувачі знайшли в соцмережі TikTok відео за 4 квітня, на якому можна помітити залізничну платформу з самохідною артилерійською установкою «Нона-С». Саме така установка перебуває на озброєнні повітряно-десантних військ. 

У CIT вирішили перевірити номер платформи за допомогою сервісу gdevagon. Вони з'ясували, що платформа прямує зі станції у Псковській області на станцію «Сімферополь-вантажний».

Крім того, вантажовідправником та вантажоодержувачем вказана військова частина 76-ї гвардійської десантно-штурмової дивізії, тобто «псковських десантників». 

А 104-й гвардійський десантно-штурмовий полк, який входить до складу цієї дивізії, дислокується саме в тому селищі, звідки рушив ешелон.

Розслідувачі припускають, що відео було зняте під час завантаження ешелону. 

Як відомо, «псковські десантники» брали участь у війнах на Донбасі та в Чечні. Зокрема, на Донбасі ця дивізія зазнала втрат улітку 2014 року. Однак у CIT називають цих бійців «однією з найбільш боєздатних російських частин». 

Розслідувачі наголошують, що перекидання десантників ще не означає, що Росія готує вторгнення. Такі дії, зазначають у CIT, виглядають логічними й у разі, якщо Росія хоче залякати українську владу.