Ексголова Верховного суду Князєв зможе вийти із СІЗО: за нього внесли заставу

За колишнього голову Верховного суду Всеволода Князєва, якого підозрюють у масштабній корупції, внесли заставу. Напередодні суд зменшив її до 18 мільйонів гривень. Від початку слідства в цій справі заставу Князєву зменшували 7 разів.

Про це повідомив «Центр протидії корупції».

Сьогодні, 31 січня, за Князєва внесли 18,168 млн грн, і тепер він зможе вийти із СІЗО. 

У ЦПК вважають малоймовірним, що гроші міг внести хтось із сім’ї Князєва самостійно, позаяк усі його активи арештовані. Адвокати у грудні казали, що родина підозрюваного може внести максимум 10 млн грн. 

У Центрі також відзначили, що два тижні тому Князєв розлучився зі своєю дружиною, з якою вони пробули у шлюбі майже 20 років. Дружина пояснила, що фактичні шлюбні відносини із чоловіком припинені з травня 2023 року внаслідок несумісності характерів. Один із судів Миколаєва вже розглядає позов про поділ спільного майна подружжя.

Князєв перебував під вартою із травня 2023 року. Спершу йому призначили заставу 107 млн грн, але до сьогодні її зменшили в кілька разів: 

  • вже за 2 тижні апеляція зменшила заставу до 75 млн грн;
  • у серпні 2023 рокуслідчий суддя зменшив Князєву заставу до 55 млн грн;
  • через місяць апеляція скинула заставу до 45 млн грн; 
  • у жовтні слідчий суддя зменшив заставу до 35 млн;
  • у грудні заставу зменшили до 27 млн грн,
  • того самого місяця заставу зменшили ще раз: до 20 млн грн;
  • учора, 30 січня, Князєву зменшили заставу до 18,168 млн грн.

Тим часом активісти з «Автомайдану» помітили в порядку денному Вищої ради правосуддя пропозиції про зупинення розгляду дисциплінарних справ стосовно Князєва. Якщо дисциплінарну справу Князєва зупинять — це стане небезпечним прецедентом, який допоможе іншим обвинуваченим суддям роками залишитися на посаді та отримувати плату. 

Зазначимо, що Вищий антикорупційний суд обмежив стороні захисту Князєва строк ознайомлення з матеріалами справи до 1 березня 2024 року. Після цієї дати справу мають направити до суду.

Оновлено о 16:22. Колишнього голову Верховного суду Всеволода Князєва звільнено з-під варти під заставу, повідомила пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Тепер на Князєва покладені процесуальні обовʼязки, зокрема:

  • не відлучатися з Києва без дозволу детектива, прокурора та суду; 
  • здати на зберігання до Державної міграційної служби свій паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд і вʼїзд в Україну;
  • носити електронний засіб контролю.

У разі порушення заставу можуть стягнути в дохід держави. 

Окрім того, у САП наголосили, що нині розвʼязується питання щодо звернення до Вищої ради правосуддя з клопотанням про відсторонення Князєва від здійснення правосуддя.