Фонд держмайна просить суд повернути «нафтопровід Медведчука» у власність держави

Фонд державного майна України звернувся з позовною заявою до суду, в якій просить визнати за державою право власності на нерухоме майно: частину магістрального нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок». 

Про це повідомляє пресслужба фонду.

Як зазначається, фонд звернувся до суду на підставі матеріалів Національного антикорупційного бюро України з метою захисту інтересів держави. 

«Національне антикорупційне бюро України та Спеціальна антикорупційна прокуратура завершили розслідування дій експерта, на підставі недостовірного висновку якої суд у 2017 році відмовив у визнанні права власності на частину нафтопродуктопроводів «Самара-Західний напрямок» за державою», - йдеться у повідомленні.

Також у позовній заяві Фонд держмайна просить суд скасувати державну реєстрацію права власності «Прикарпатзахідтранс» та Пд-Західного акціонерного товариства трубопровідного транспорту нафтопродуктів на майно.

Відомо, що частиною нафтопроводу, яка проходить територією України, володіє ТОВ «Прикарпатзахідтранс». ЗМІ зазначали, що власник цієї компанії пов'язаний із депутатом ОПЗЖ Віктором Медведчуком, але сам політик це заперечував.

Нагадаємо, у лютому Вищий антикорупційний суд за клопотанням Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури наклав арешт на частину магістрального нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок».

Трубопровід «Самара-Західний напрямок» був збудований ще за часів СРСР і перебував у загальносоюзній власності. Та після проголошення незалежності він та інші трубопроводи завдовжки загалом 1 433 км мали перейти у власність України як до правонаступниці. Проте «дочка» російського акціонерного товариства «Транснафтопродукт» відмовилася його передавати.