Мендель виграла апеляцію про хабар у КНУ Шевченка

Речниця президента України Володимира Зеленського Юлія Мендель виграла апеляцію у справі проти Київського національного університету імені Тараса Шевченка за свою статтю про корупцію у закладі освіти.

Про це повідомляє «Радіо Свобода»

Так, 15 жовтня Херсонський апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу Мендель, постановив скасувати рішення Херсонського міського суду від 1 квітня 2019 року та ухвалити нове рішення.

Таким чином у задоволенні позову доктора філологічних наук та викладача Київського національного університету імені Тараса Шевченка Юрія Коваліва про захист честі, гідності та ділової репутації, спростування недостовірної інформації й стягнення моральної шкоди відмовлено.

Зазначається, що постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту прийняття та може бути оскаржена протягом 30 днів з дня складання повного судового рішення шляхом подачі касаційної скарги.

Судова тяганина по цій справі розпочалася понад чотири роки тому. У січні 2016-го Юлія Мендель опублікувала статтю в Politico про хабарництво в КНУ та розповіла про те, як змушена була заплатити 200 доларів своєму викладачу за захист кандидатської дисертації. При цьому Мендель не зазначала імені викладача, який взяв хабар.

Однак того ж року проти Мендель подав судовий позов доктор філологічних наук та викладач університету Юрій Ковалів. Він вимагав від прессекретарки спростувати інформацію та відшкодувати моральні збитки. 

Спочатку справу розглядав Херсонський міський суд, який визнав, що інформацію про хабар викладача довести не можна, а стаття містить не твердження, а «оціночні судження».

У квітні 2019 року він частково задовольнив вимоги Коваліва: постановив спростувати деякі твердження у статті та виплатити професору тисячу гривень моральної шкоди та 1929 гривень витрат судового збору.