Мінкульт вимагатиме від Apple та Google заблокувати додаток «ВКонтакте»

Міністерство культури України вимагатиме від компаній Apple та Google прибрати зі своїх онлайн-магазинів додаток соціальної мережі «ВКонтакте», яка змогла обійти блокування в Україні. В уряді наголошують, що через неї спецслужби РФ можуть втрутитися у місцеві вибори. Про це повідомила пресслужба Мінкульту.

Там кажуть, що разом з РНБО, СБУ та іншими правоохоронними органами уже намагаються заблокувати роботу ВК на території України. Наголошують на ризиках для національної безпеки та для захисту інформаційного простору.

В уряді звертають увагу на те, що зазвичай піки активності російських спецслужб припадають на важливі події в суспільно-політичному житті України. Зараз — це місцеві вибори, які цілком ймовірно можуть стати об’єктом інформаційного впливу за допомогою таких ресурсів, як «ВКонтакте».

Відтак у Мінкульті кажуть, що наразі готують звернення до ІТ-гігантів Apple, Google та інших компаній, щоб ті вилучили мобільний додаток «ВКонтакте» з переліку доступних завантажень для українських користувачів.

Урядовці нагадують, що з 2014 року спецслужби РФ активно використовують «ВКонтакте» для поширення дезінформації та маніпулювання громадською думкою, а також для збору персональних даних та особистої інформації українців.

Санкції проти «ВКонтакте» та низки інших російських IT-платформ дозволили щонайменше вдвічі знизити частку українських користувачів, а деякі ресурси практично повністю втратили українську аудиторію.

Нагадаємо, російська соціальна мережа «ВКонтакте» на своїй офіційній сторінці для українських користувачів повідомила, що розробники поліпшили роботу проксі в мобільному додатку, завдяки чому ВК тепер можна користуватися "без обмежень".