Мінреінтеграції ініціюватиме санкції та судове переслідування через продаж концерну «Масандра»

Незаконна оборудка з майновим комплексом Державного концерну «Національне виробничо-аграрне об’єднання «Масандра» є підставою для запровадження нових національних та міжнародних санкцій.

Про це заявив віцепрем’єр-міністр України, міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, передає пресслужба Мінреінтеграції.

««Приватизація» концерну, який, крім значних виробничих активів, володіє унікальною колекцією вин та традиціями виноробства, відбулася за ціною, що мінімально перевищує стартову. Це є ознакою заздалегідь узгодженого результату та фіктивного характеру «аукціону»... Жодна з серйозних компаній, яка б насправді могла бути зацікавлена у модернізації і розвитку підприємства, участь в цьому театрі абсурду не взяла», - підкреслив Резніков.

Він зазначив, що крім «Південного проєкту», який купив 100% акцій кримського винзаводу, на «аукціон» заявилася тільки одна компанія, зареєстрована у Москві, зі статутним капіталом, який складає еквівалент близько 135 доларів США.

««Масандру» передали структурі банку «Росія». Цей банк, як і його основні публічні бенефіціари, знаходяться під міжнародними санкціями з березня 2014 року, ще до початку збройної агресії на Донбасі. Тобто «Масандру» захопили ті, кого вважають натхненниками окупації Криму... Це створює ризики для «Масандри», яка є частиною культурної спадщини України і українського Криму. Підприємство може бути знищене, а найцінніші активи просто розкрадуть. За все це доведеться відповідати», - додав міністр.

Резніков наголосив, що Мінреінтеграції вживатиме відповідних заходів до осіб, які причетні до незаконного аукціону:

  • ініціюватиме національні санкції;
  • ініціюватиме судове переслідування, зокрема в міжнародних судах;
  • звертатиметься до міжнародних партнерів про внесення винних до санкційних списків та посилення санкцій.

«Всі наявні у відкритих джерелах документи  (протоколи, заявки, біографії керівництва так званого міністерства в Криму, що організувало це, тощо) вже в нас. Санкційний пакет вже готується», - підсумував міністр.

Нагадаємо, 14 грудня російська окупаційна влада Криму продала «Виробничо-аграрне об'єднання «Массандра» за 5,327 млрд рублів (це приблизно 2,032 млрд гривень або 73 млн доларів) дочірній компанії банку «Росія».