Мін’юст не може вносити зміни до ЄДР щодо Ситника - Малюська

Зміни до інформації Єдиного державного реєстра вносяться державними реєстраторами, а Міністерство юстиції після розгляду скарг на дії реєстраторі виключно за результатами вносить дані у ЄДР.

Про це повідомив міністр юстиції Денис Малюська у Facebook.

"Мін’юст не може вносити зміни до Єдиного державного реєстру, щоб виконати будь-яке рішення Конституційного Суду України або ж окремої ухвали. Зміни до інформації, що міститься у реєстрах, вносяться державними реєстраторами, а Мін’юст лише розглядає скарги на дії реєстраторів та вносить дані у ЄДР виключно за результатами розгляду таких скарг. Часи, коли у Мін’юсті була Реєстраційна служба та реєстратори давно минули. Тобто ані правової підстави, ані повноважень виключати інформацію про Ситника як директора НАБУ з ЄДР немає і він там залишиться", - зазначив Малюська.

Також він зауважив, що питання про те, чи є НАБУ органом виконавчої влади, чи ні, однозначно та до кінця не вирішене.

"КСУ у своєму рішенні вказав, що у НАБУ є ознаки центрального органу виконавчої влади, однак чіткої тези про те, що це таки орган виконавчої влади – немає", - зазначив міністр.

Окрім того, за його словами, положення закону про НАБУ в частині процедури призначення директора НАБУ все ще чинні та залишаться такими до 17 грудня 2020 року.

"Якщо підбити підсумок, то статус-кво щодо НАБУ і його керівника не змінився. НАБУ як був, так і залишається повноцінно функціонуючим правоохоронним органом, хоча стурбованість ОАСК я до певної міри поділяю. Прогалини у регулюванні після рішень КСУ виникають, і їх будемо врегульовувати”, - додав Малюська.

Нагадаємо, 26 жовтня Окружний адміністративний суд Києва ухвалив рішення викреслити з державного реєстру інформацію про Артема Ситника як директора Національного антикорупційного бюро та зобов'язав Міністерство юстиції зробити цю процедуру.