Мовний омбудсман пропонує скасувати рішення про функціонування регіональних мов

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до новообраних депутатів низки місцевих рад щодо необхідності скасувати рішення про функціонування регіональних мов, які суперечать чинному законодавству України, та направив листа до генеральної прокурорки України Ірини Венедіктової щодо забезпечення скасування відповідних рішень у судовому порядку.

Про це Кремінь повідомив у Facebook.

За його словами, попри скасування закону про основи державної мовної політики, «регіональні мови» фактично діють в окремих громадах Дніпропетровської, Закарпатської, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Одеської, Херсонської та Чернівецької областей.

«Згідно з законом (про забезпечення функціонування української мови як державної, — ред.), всі органи влади й місцевого самоврядування повинні у шестимісячний термін з дня набрання чинності цим законом забезпечити приведення своїх нормативних актів у відповідність», — зазначив Кремінь.

Мовний омбудсман також підкреслив, що окремі органи місцевого самоврядування досі ведуть діловодство «регіональною мовою» — а це пряме порушення чинного закону.

Згідно з законом України «Про засади державної мовної політики», який набрав чинності 10 серпня 2012 року, статус «регіональної мови» могла надавати місцева рада, якщо кількість носіїв цієї мови становить не менш як 10% від населення відповідного регіону, а в окремих випадках — й менше ніж 10%.

Але після визнання цього закону Конституційним судом неконституційним від 28 лютого 2018 року, навіть термін «регіональні мови» в Україні тепер не використовується.