Мовний омбудсмен закликає суттєво доопрацювати законопроєкт про медіа

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявив, що законопроєкт «Про медіа» має бути суттєво доопрацьований, щоб не допустити звуження сфери використання державної мови. Цей документ Верховна Рада вже підтримала у першому читанні.

Про це повідомила пресслужба мовного омбудсмена.

Кремінь наголосив, що будь-який законопроєкт повинен враховувати особливості національного законодавства, а дискусії з європейськими партнерами не повинні стати дискримінаційними для національних інтересів.

За словами Кременя, до цього документа є застереження з боку українського суспільства, частини народних депутатів України та представників медіасередовища тощо. Тому він має бути суттєво вдосконалений між першим і другим читанням.

«Українська мова завжди була і буде залишатися носієм української ідентичності. Будь-які спроби звузити сферу її функціонування можуть завдати втрат українській державності», — зазначив мовний омбудсмен.

Він закликав народних депутатів України бути максимально конструктивними під час ухвалення рішень у процесі обговорення цього документа до другого читання.

«Сподіваюся, що в остаточній версії всі чутливі складові проєкту закону будуть прибрані», — підкреслив Кремінь.

Нагадаємо, 30 серпня Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт «Про медіа», який має бути необхідним для початку переговорів щодо вступу в ЄС.