МОЗ хоче оштрафувати фармомпанію «Лекхім» за несвоєчасну поставку китайської вакцини проти COVID-19

Міністерство охорони здоров'я хоче накласти штрафні санкції на фармацевтичну компанію «Лекхім» через затримку з поставкою до України вакцини проти COVID-19 китайського виробника Sinovac Biotech.

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я Ігор Іващенко, передає Reuters.

Він зазначив, що «Лекхім» «не дотримується точно встановлених термінів» постачання вакцини, за що в контракті передбачені спеціальні штрафи.

Як ранаше повідомлялося, препарат зареєстрували у Китаї ще 6 лютого, а приблизно за місяць його мали привезти до України. «Лекхім» просили відкласти постачання вакцини на квітень та змінити спосіб вимірювання її ефективності.

За словами Іващенка, МОЗ може оштрафувати компанію на суму у 0,1% від вартості вантажу за кожен день затримки.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявляв, що цілком можливо, що терміни можуть перенести, мовляв, затримки з постачанням відбуваються всюди і це є глобальною проблемою.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров'я України уклало контракт з китайською компанією Sinovac Biotech на поставку 1,9 млн доз вакцини. Уповноваженим представником компанії Sinovac Biotech на території України є АТ «Лекхім».

В рамках контракту «Лекхім» повинен поставити в Україну перші 700 тисяч доз в березні. У «Лекхім» уточнили, що препарат прибуде до України до 15 березня.