МОЗ хоче взяти 6,5 млрд грн з програми медгарантій на закупівлю COVID-вакцини від Pfizer

Міністерство охорони здоров'я пропонує забрати 6,5 млрд гривень з "Реалізації програми держгарантій медичного обслуговування населення" для того, щоб закупити 10 млн доз вакцини проти коронавірусу кампанії Pfizer.

Про це йдеться у проєкті постанови уряду, який оприлюднила у Facebook народна депутатка від партії "Голос", член медкомітету парламенту Ольга Стефанишина.

Вона зазначила, що цей проєкт постанови сформував глава МОЗ Максим Степанов. За її словами, документ "уже скоро підтримає уряд Дениса Шмигаля, а потім і монобільшість в Комітеті ВР з питань бюджету".

"Грошей в медицині і так не вистачає: дефіцит сьогодні понад 100 мільярдів. І саме з цієї дефіцитної медичної програми МОЗ вирішило забрати ще 6,5 мільярдів гривень на благу мету – закупівлю вакцин від COVID-19. Фактично ці гроші треба буде відібрати з ліків для діабетиків, з діагностики раку, з лікування ковіду і додатковим виплатам медикам", ㅡ заявила нардепка.

Стефанишина зауважила, що тим часом бюджети на будівництво доріг і на фінансування МВС не скорочуються. 

Водночас міністр охорони здоров'я Максим Степанов в етері телеканалу «НАШ» пояснив, що гроші беруть "тимчасово".

Він нагадав, МОЗ одразу давало запит на виділення з держбюджету 15,1 мільярда гривень на вакцинальну кампанію в Україні. Однак виділили всього близько 4 мільярдів.

"Коли ця сума закінчилася, ми сказали, що нам треба ще 6,5 млрд грн ㅡ це та сума коштів, яка нам зараз необхідна для відповідних проплат по вакцинах", - зазначив Степанов.

За його словами, гроші вирішили "позичити" з інших програм, оскільки діяти потрібно було швидко, мовляв, на зміни до закону про держбюджет на 2021 рік пішло б більше часу.

"У зв'язку з тим, що це (виділення грошей, - ред.) потребує внесення змін до закону про державний бюджет, було ухвалене рішення, що ми беремо зараз цю суму коштів з програми медичних гарантій, з четвертого кварталу. А Міністерство фінансів, є відповідне зобов'язання, повинно протягом 3 місяців поновити всі ці асигнування, призначені програмою медичних гарантій на 4 квартал 2021 року", - наголосив міністр.