МОЗ витратило близько 1,6 млрд грн на закупівлю вакцини проти COVID-19

Міністерство охорони здоров’я України витратило близько 1,6 млрд грн на закупівлю вакцини проти COVID-19 за бюджетною програмою "Проведення вакцинації населення від гострої респіраторної хвороби COVID-19", що складає 40% від загальної суми програми у 4 млрд грн.

Про це повідомляє експертна організація StateWatch з посиланням на лист Державної казначейської служби.

У рамках згаданої програми за загальним фондом державного бюджету на 2021 рік передбачено 2,6 мільярда гривень на закупівлю вакцини.

Станом на 22 березня з цієї суми витрачено 242,6 мільйона гривень. 

У свою чергу за спеціальним фондом державного бюджету було виділено 1,38 мільярда гривень, з яких вже витрачено 1,35 мільярда. 

Загалом відповідно до бюджетної програми вакцинації цього року МОЗ планує закупити 7,9 млн доз щеплень для 3,9 мільйона осіб. 

Додатково з бюджету минулого року в грудні було сплачено 964,3 мільйона гривень  за поставку 1,9 мільйона доз китайської вакцини проти COVID-19 CoronaVac. 

З урахуванням минулорічної сплати,  на сьогодні за поставку вакцин в Україну загалом було сплачено понад 2,5 мільярда гривень. 

Ціна за одну дозу вакцини, передбачена бюджетною програмою, складає 504 гривні. Таку ж ціну було сплачено за дозу китайської вакцини CoronaVac. Вартість дози індійської вакцини CoviShield - невідома.

"Проте, якщо розділити обсяг витрачених коштів на ціну за вакцину, закладену в бюджетну програму, можна припустити, що вже було закуплено понад 4,9 мільйони доз для України", - зазначили у StateWatch.

Поки що відбулась поставка лише 500 тисяч доз вакцини CoviShield, а також 215 тисяч доз китайської вакцини CoronaVac.