На квартири для суддів Антикорупційного суду витратять понад 65 млн гривень

На придбання службових квартир для суддів Вищого антикорупційного суду виділено 65,5 млн гривень. Відповідне рішення 8 жовтня було прийнято на зборах суддів ВАКС і Апеляційної палати ВАКС. Про це повідомляє "Судово-юридична газета".

Як повідомляється, 45 379 000 грн виділено на купівлю службових квартир для суддів першої інстанції Антикорупційного суду, а ще 20 077 600 грн піде на придбання службового житла для суддів АП ВАКС.

Рішенням зборів суддів максимально можлива вартість, за якою передбачається придбати квартири, становить 2,5 млн грн за квартиру.

За даними суду, в службовому житлі в даний час потребують 35 суддів ВАКС і Апеляційної палати ВАКС. Всього в першій та апеляційній інстанціях суду, нагадаємо, 38 суддів.

Як повідомили в суді, кошти на закупівлю квадратних метрів раніше були виділені з бюджету за кодом економічної класифікації видатків «Капітальне будівництво (придбання) житла».

Для отримання службового житла, згідно із затвердженим зборами суддів в серпні «Положенням про порядок надання службового житла та користування ним суддями і працівниками апарату Вищого антикорупційного суду», суддя повинен звернутися з відповідною заявою на ім'я голови суду чи в.о. голови суду.

Проживати в службових квартирах зможуть не тільки судді, а й члени їхніх сімей. Цікаво, що в разі, якщо на всіх суддів Антикорупційного суду з якихось причин житла не вистачить, то між претендентами проведуть жеребкування, за підсумками якого і з'ясується, кому дістануться квадратні метри. При цьому квартира може бути надана суддям і працівникам апарату суду в користування не тільки в Києві, а й в найближчих до столиці населених пунктах.

Якщо суддя обзаведеться власним дахом над головою, в десятиденний термін він повинен буде попередити про цю обставину житлово-побутову комісію суду, яка займається питаннями надання/позбавлення службового житла.

Після припинення трудових відносин з судом суддя або працівник апарату суду повинен буде виселитися з службової квартири. Однак в Положенні зазначено, що не можуть бути виселені зі службового житла без надання іншого житла особи, зазначені в ст. 125 Житлового кодексу. Тобто особи, які пропрацювали не менше десяти років на підприємстві, в установі, організації, що надали житло.

Додамо, що за рішенням зборів суддів ВАКС службове житло буде купуватися вже в готовому вигляді, а не будуватися спеціально для суду.

Також поки не визначено, в яких районах або житлових комплексах будуть придбані службові квартири. Немає ще інформації і по площі квартир, які належить закупити.

Службове житло суддів, згідно зі ст. 10 Закону «Про Вищий антикорупційний суд», підлягає цілодобової охорони при наявності відповідної заяви судді.