На лікування людей із COVID-19 до кінця 2021 року потрібно ще 5-10 млрд грн - НСЗУ

На фінансування послуг із лікування COVID-19 за Програмою медичних гарантій у вересні-грудні 2021 року необхідно виділити додатково 5-10 млрд гривень.

Про це заявив заступниця директора департаменту медичних послуг та лікарських засобів Національної служби здоров'я України (НСЗУ) Анна Фенчак, передає Інтерфакс-Україна.

"Відповідно до нашого моделювання, зростання захворюваності очікується наприкінці серпня-вересні. Якщо говорити про оплату послуг, які надаються пацієнтам із COVID-19, виникне потреба в додаткових коштах. За умови ефективного розподілу маршрутів пацієнта очікується, що загальна потреба на вересень-грудень становитиме від 5 до 10 млрд грн залежно від того, як розвиватиметься пандемія. Якщо будемо розширювати мережу медзакладів, залучати не зовсім ефективну команду, то ця сума може збільшитися", - сказала вона.

Крім цього, за словами Фенчак, на початку 2021 року 6,5 млрд грн були перерозподілені з Програми медгарантій на вакцинацію. На сьогодні повернули лише половину цих коштів.

У свою чергу керівник експертної організації StateWatch Гліб Канєвський наголосив на необхідності "не зволікати з перерозподілом бюджетних коштів, щоб у другому півріччі медзаклади мали достатній рівень фінансування", адже восени очікується нова хвиля захворюваності.

На думку Канєвського, кошти можна перерозподілити з інших бюджетних програм. Крім того, місцева влада також має виділяти кошти на боротьбу з COVID-19.

Як раніше повідомляло Міністерство фінансів України, за січень-травень 2021 року на боротьбу з коронавірусом були спрямовані 19,5 мільярда бюджетних гривень. Із них найбільше - 8,3 мільярда - пішли на фінансування Програми медичних гарантій.