НАБУ повідомило про нові підозри трьом експосадовцям «ПриватБанку»

15 березня детективи Національного антикорупційного бюро за процесуального керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про підозру колишнім голові правління, його заступнику та керівнику департаменту міжбанківських операцій «ПриватБанку» у розтраті 8,2 млрд гривень.

Про це повідомили у пресслужбі НАБУ.

Зазначається, що підозри погодила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.

«Взяла на себе відповідальність санкціонувати ще 3 підозри колишнім посадовим особам "ПриватБанку"», — написала генпрокурорка у Facebook.

Вона пояснила, що коли експосадовці «ПриватБанку» зрозуміли перед його націоналізацією у грудні 2016 року, що невдовзі втратять контроль над грошима, вони «вирішили ухвалити рішення про незаконне списання грошових зобов'язань іноземних товариств перед банком за рахунок коштів цього ж банку». Тому замість цих товариств боржником визначили пов’язану з «ПриватБанком» фірму Claresholm Marketing LTD.

«Слідство має у своєму розпорядженні усі необхідні докази: від підписання документів минулими датами до внесення фіктивних даних у бухгалтерську документацію», - зазначила генпрокурорка.

У НАБУ уточнили, що ця схема є другим епізодом злочинної діяльності топменеджменту «ПриватБанку», яку викрили детективи. Перший стосується виведення майже 140 млн грн через підконтрольну колишнім бенефіціарам фінустанови страхову компанію.

У цій справі трьом експосадовцям раніше вже повідомили про підозру.

«Загалом на сьогодні до кримінальної відповідальності в обох епізодах притягнуто п’ятеро осіб: колишній голова правління «ПриватБанку», два його заступники та два керівники департаментів. Ексочільник «ПриватБанку» є підозрюваним в обох епізодах», - додали у НАБУ.

На майно підозрюваних осіб наразі накладено тимчасовий арешт для відшкодування завданих збитків.

Як раніше повідомлялося, колишнього першого заступника голови правління «ПриватБанку» Володимира Яценка відправили під варту до 22 квітня 2021 року. Альтернативою затримання призначили заставу. 

25 лютого за Яценка внесли заставу у 52,21 млн гривень.