Напад на журналістів «Схем»: двом посадовцям Укрексімбанку вручили повідомлення про підозру

Двом посадовцям Укрексімбанку, які є фігурантами справи про перешкоджання роботі журналістів програми «Схеми», вручили повідомлення про підозру.

Про це повідомила Київська міська прокуратура.

За процесуального керівництва Голосіївської окружної прокуратури міста Києва органом дізнання Голосіївського управління поліції вручене повідомлення про підозру двом службовим особам банку за фактом перешкоджання законній професійній діяльності журналістів програми «Схеми» (ч. 1, 3 ст. 171 Кримінального кодексу України). Найвища можлива санкція ­— штраф до 8500 гривень або обмеження волі до 5 років з можливим позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Голова правління Укрексімбанку Євген Менгер, тимчасово відсторонений від виконання  повноважень на час розслідування, підтвердив отримання підозри. Про це він написав у Facebook.

«Отримав підозру від прокуратури. Правоохоронці сьогодні о 9 ранку приїхали до мене додому та вручили документ», - написав Менгер.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.

Нагадаємо, 4 жовтня журналісти програми «Схеми» здійснювали запис інтерв’ю з керівництвом державного банку «Укрэксимбанк» у приміщенні банківської установи. Під час запису, за словами представників ЗМІ, керівництво банку надало вказівку відібрати у них камери, знищити відеозаписи інтерв’ю та заборонити подальшу зйомку.

Згодом керівництво Укрексімбанку заявило, що вбачає у діях журналістів ознаки заволодіння банківською таємницею та порушення Кодексу етики журналіста.