Нацгвардієць Марків повернувся до України

Сьогодні, 4 листопада, український нацгвардієць Віталій Марків, який провів понад 3 роки за ґратами в Італії, повернувся до України. Напередодні Міланський апеляційний суд повністю виправдав українця.

Про це передає Громадське.

«Цей день для мене особисто надзвичайна подія. Можливо, це найважливіша моя особиста перемога. Я собі дав обіцянку вистояти до кінця не тільки заради себе, а й заради усіх тих героїв, які віддали свої життя і які до сьогодні боряться за суверенність і незалежність нашої країни. Ми довели, що лише спільними зусиллями можна побороти. Справедливість є. Правда існує і вона завжди перемагає. Тож моя задача — це продовження служби у лавах Нацгвардії України», — наголосив Марків.

На запитання про плани на найближчі дні Марків відповів, що хоче нарешті провести час із дружиною, яку фізично не бачив 3 роки 4 місяці й 2 дні.

Він зазначив, що наразі не знає, чи отримає якусь компенсацію від Італії за 3 роки, які провів за ґратами у сфабрикованій справі. Однак він домагатиметься, щоб «люди, які старалися зганьбити український народ, понесли відповідальність».

«Наразі ми на контакті з моїми адвокатами. Ми будемо чекати остаточного висновку касації, а після того вже будемо робити висновки й уживати заходів. Але відповісти мають бути ті люди, які старалися зганьбити не лише збройні формування України, а й увесь український народ», — відповів Марків на запитання про можливу компенсацію.

У свою чергу речник Національної гвардії Вадим Голуб додав, що рішення Апеляційного суду - «це перемога не лише Віталія, це перемога України, бо в італійському суді виправдали тих людей, які за покликом душі й серця в перші дні війни стали на її захист».

«Перші емоції після оголошення виправдувального вироку — велика втома. Бо до цього вона не відчувалася, потрібно було працювати, далі боротися», — зазначив колишній командир Віталія Богдан Матківський, який був свідком у справі та проти якого в Італії також відкрили кримінальну справу.

Нагадаємо, у липні 2019 року українського нацгвардійця Віталія Марківа італійський суд першої інстанції у місті Павія визнав винним у причетності до вбивства італійського фотографа Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році й засудив до 24 років в'язниці.