НБУ хоче заблокувати рахунки російських компаній в Україні, на яких розміщені 200 млрд гривень

Національна поліція і Нацбанк України рекомендують комерційним банкам заблокувати 200 мільярдів гривень, які розміщені на рахунках 7 тисяч російських компаній в Україні.

Про це повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін, передає Укрінформ.

Він зазначив, що поліція ініціювала впровадження додаткового фінансового контролю щодо близько 7 тисяч компаній, які мають російську чи білоруську реєстрацію або ж російських чи білоруських власників.

«І ми впровадили додаткові рекомендації спільно з Національним банком з метою аналізу тих транзакцій і контрактів, які передбачають виведення валютних коштів на територію російської федерації», — сказав Єнін.

У МВС переконують, що правоохоронці ретельно відстежують діяльність компаній, які пов’язані з рф та сплачують податки до російського бюджету, оскільки ці гроші можуть бути використані для ведення воєнних дій на території України.

«Якщо комерційні банки дослухаються до рекомендацій Нацполіції та Нацбанку, ми можемо говорити про те, що до 200 млрд грн будуть недопущені для виплати на територію рф з відповідною сплатою податків і використання цих коштів в інтересах ведення війни», — підкреслив Єнін.