НБУ заборонив банкам поповнювати депозити фізосіб готівкою в російських рублях

Власники депозитних рахунків у російських рублях не зможуть поповнювати їх готівкою через каси. Таке обмеження для фінустанов вводить Національний банк України.

Відповідну постанову ухвалено 8 жовтня та опубліковано на сайті НБУ.

«Банку (філії, відділенню) заборонено здійснювати касові операції з приймання готівки іноземної валюти держави-окупанта для зарахування на вкладні (депозитні) рахунки фізичних осіб», — йдеться у постанові.

Обмеження запрацює з 21 листопада. У постанові зазначається, що воно буде діяти, поки залишатиметься чинним закон «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», який був ухвалений у квітні 2014 року.

Як пише профільне видання «Мінфін» із посиланням на дані НБУ, на початок вересня 2021 року на рахунках у російських рублях, які відкриті в українських банках, фізособи тримали еквівалент 321 млн грн. На депозитних рахунках — лише 3 млн грн.

А от на кінець 2013 року загальна сума залишків у російських рублях досягала 889 млн грн, з яких 733 млн грн були на депозитах.

Наразі в Україні депозити в російських рублях публічно не пропонує навіть українська «дочка» російського «Сбербанку», зазначає видання.