Окупанти вкотре завдали удару по Харкову: зазнала пошкоджень ядерна установка «Джерело нейтронів»

Унаслідок чергового російського обстрілу Харкова знову зазнала пошкоджень ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів». Бомбардування або обстріли таких об'єктів можуть призвести до «тяжких радіаційних наслідків».

Про це повідомила Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) з посиланням на Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут».

Унаслідок обстрілу додаткової шкоди зазнали будівлі та інфраструктура промислового майданчика, зокрема:

  • корпуси дизель-генераторів системи аварійного електроживлення;
  • система охолодження клістронної галереї прискорювача;
  • північна стіна прибудови прискорювача до експериментальної зали установки;
  • вентиляційні канали системи спеціальної вентиляції;
  • вентиляційна труба основної будівлі установки;
  • обшивка основної будівлі установки.

У Держатомрегулювання наголосили, що «Джерело нейтронів», як і будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій, тому продовження бомбардування або обстріли майданчика можуть призвести до «тяжких радіаційних наслідків» із забрудненням прилеглих територій.

Як зазначили в інспекції, ймовірність нових пошкоджень «Джерела нейтронів», що безпосередньо можуть вплинути на стан ядерної та радіаційної безпеки, залишається високою через обстріли з боку рф.

Станом на 25 червня радіаційний фон в експериментальній залі будівлі перебуває в межах норми. Персонал контролює стан ядерної установки, усуває наслідки бойових дій та підтримує обладнання у працездатному стані. Проте робота ускладнена, а почасти й неможлива через небезпеку нових обстрілів.