Пенсіонери не зможуть продати отримані від держави смартфони за COVID-вакцинацію - Мінцифри

Міністерство цифрової трансформації України планує прив’язати до конкретних абонентів смартфони, які отримають українці від 60 років у межах програми «єПідтримка». Це не дасть змогу продати телефон або передати його комусь іншому.

Про це розповів заступник міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб в інтерв’ю dev.ua.

«Хтось захоче ж передавати ці смартфони. Але ми з мобільними операторами знайшли інший спосіб. І точно забезпечимо те, щоб бабуся чи дідусь не змогли передати свій смартфон комусь іншому», — зазначив він.

Посадовець каже, що сім-карта, наприклад, може бути прив’язана до IMEI телефону і зареєстрована на паспорт. Це має мінімізувати шахрайство.

«Мобільні оператори пропонують нам встановлення спеціального додатка, який дозволить контролювати незмінність користування пристроєм. Це один із підходів», — пояснив Вискуб.

За словами заступника міністра цифрової трансформації, зараз відомство визначає можливість процедури закупівлі. Зокрема, тривають переговори з компанією Samsung та українськими внутрішніми виробниками. Від однієї компанії є пропозиція зробити спецмодель під замовлення.

У Мінцифри хочуть, аби смартфон обійшовся не дорожче ніж у 5 тисяч гривень. Водночас розраховують, що їм вдасться «влізти до 4-х».

Серед початкових вимог до телефону - наявність NFC-модуля. Водночас відомству довелося відмовитися від eSIM, бо це істотно підвищує вартість.

Нагадаємо, 8 лютого президент Володимир Зеленський анонсував нову програму для літніх українців. Так, люди старше за 60 років, які пройшли повний курс вакцинації проти коронавірусу зможуть отримати безкоштовний смартфон і пільговий тариф для користування ним.