Переселенці та українські мігранти, які повертатимуться до України з-за кордону, отримуватимуть допомогу

Український уряд упродовж 6 місяців допомагатиме переселенцям та мігрантам, які повертатимуться до України з-за кордону.

Про це повідомляють Мінреінтеграції та Мінсоцполітики.

Ще 26 січня Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка розширює можливості призначення допомоги малозабезпеченим, щоб нею могли скористатися більше родин, які опинились у ризику бідності.

Раніше допомога малозабезпеченим родинам не могла призначатися, якщо в ній є працездатні, які не працюють, або за них не сплачувався ЄСВ протягом попередніх 3 місяців перед зверненням по цю допомогу. Фактично це унеможливлювало отримання допомоги для родин ВПО, які втратили роботу, а також для родин українських мігрантів, що довго перебували за кордоном.

Тепер переселенці та мігранти зможуть отримувати допомогу протягом 6 місяців.

Водночас, як зазначили в Мінсоцполітики, аби «сприяти поверненню українців до економічно незалежного і самостійного життя», виплати поєднуватимуться з «інструментами стимулювання до працевлаштування».

Так, якщо в родині переселенців чи мігрантів є працездатні, після призначення допомоги малозабезпеченим вони мають протягом двох місяців працевлаштуватись або стати на облік у Державному центрі зайнятості, щоб фахівці допомогли знайти роботу чи, за потреби, пройти перенавчання та перекваліфікацію.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України схвалив автоматичне продовження виплат для всіх внутрішніх переселенців до 1 березня, а далі — запрацюють нові правила допомоги.

Допомога малозабезпеченим призначається тим родинам, у яких сукупний розмір доходів не перевищує рівень забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї:

  • для працездатних осіб це — 55% прожиткового мінімуму, тобто 1665,4 грн; 
  • для дітей — 140% (віком до 6 років — 3588,2 грн, 6-18 років — 4474.40 грн);
  • для людей, які втратили працездатність — 100% (2361 грн). 

Отже, допомога розраховується як різниця між рівнем забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом.