Поліція відкрила справу через расистський конфлікт із «слугою» Беленюка

Поліція Києва повідомила, що встановлює обставини інциденту за участю українського спортсмена, народного депутата від «Слуги народу» Жана Беленюка, якому у центрі Києва невідомі молодики кричали расистські образи. 

Про це передає пресслужба столичної поліції.

Як зазначається, правоохоронці вже внесли дані про подію до ЄРДР за ст. 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань) Кримінального кодексу України.

Наразі встановлюються обставини події та причетних осіб.

У свою чергу президент Володимир Зеленський написав у Twitter, що будь-які прояви расизму чи ксенофобії в Україні «неприпустимі».

«Український гімн прозвучав на Олімпіаді у Токіо саме завдяки Жану Беленюку! Він ㅡ один із найдостойніших синів України, ним пишається наш народ!.. Поліція має жорстко реагувати на такі випадки та припиняти їх», ㅡ наголосив президент.

Як раніше повідомлялося, у столичному Печерську до Жана Беленюка підійшли невідомі молодики, які викрикували «Чорна мавпа щось знає про патріотизм?» та «Вали до Африки!».  За словами Беленюка, попри провокації до бійки справа не дійшла.

«Мені цікаво, чи українець я для своєї держави, які критерії патріотизму існують в ній?! Наскільки Олімпійський чемпіон може себе безпечно почувати на своїй Батьківщині та у рідному місті?! І чи нормально в європейській державі чути образливі речі людям, які кладуть життя на її прославляння?!» ㅡ написав Беленюк у Facebook.