Полонений українець намагався накласти на себе руки через тортури бойовиків - Денісова

Погіршився стан здоров’я 29-річного громадянина України Григорія Сінченка, якого незаконно утримують у підвалі СІЗО в тимчасово окупованому Донецьку. Через тортури він намагався покінчити життя самогубством.

Про це повідомила у Telegram-каналі уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

За її словами, стан здоров'я українця викликає серйозні занепокоєння. Він з дитинства має захворювання хребта.

У донецькому СІЗО Сінченко пережив жорстокі катування: його підвішували за наручники, били до втрати свідомості та пропускали крізь тіло численні розряди струму. Під час одного з катувань чоловік отримав розрив легень, що надалі спричинило туберкульоз.

За словами Денісової, жорстокі тортури довели Сінченка до спроби самогубства. Перебуваючи у повному відчаї, він власною кров’ю написав на стінах камери СІЗО №5 ім'я свого ката - Стас Кошовий. 

Омбудсменка зазначила, що такі дії стосовно Сінченка є порушеннями не лише українського законодавства, але й норм міжнародного права.

Також Денісова закликала координатора від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи сприяти наданню медичної допомоги та звільненню Сінченка.

Нагадаємо, вперше бойовики затримали Григорія Сінченка 2 грудня 2016 року у Донецьку, де він намагався відновити документи про інвалідність через хронічну травму хребта. Його звинуватили у роботі на користь України.

Українця вдалося звільнити під час великого обміну в грудні 2017 року. Проте він вирішив помститися за все те, що довелося пережити в полоні, та знову поїхав до Донецька. 

Там у жовтні 2019 року він влаштував акцію проти тортур — підірвав станцію стільникового оператора «Фенікс». Відео виклав у YouTube, підписавши: «Це зроблено з метою привернення уваги до нелюдських тортур у підвалах МДБ. Народ Донбасу має вийти на акцію протесту проти тортур чи фашистська республіка залишиться без зв'язку». 

Сінченка одразу ж затримали співробітники так званого «Міністерства державної безпеки в ОРДО» і він вдруге опинився в полоні.

Наприкінці травня 2020 року хлопцю вдалося втекти з донецького ізолятора, але за місяць його знову затримали.

Наразі Сінченко фактично втретє перебуває в полоні бойовиків.