Рада не дозволила поліції використання електрошокерів при арештах

Верховна Рада не підтримала у першому читанні законопроєкт, який розширює право поліцейських на використання електрошокерів при затриманні правопорушників.

Про це повідомляє Громадское.

За відповідний законопроєкт проголосували 126 нардепів.

Попри рішення Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності, його голова та депутат від «Слуги народу» Денис Монастирський рекомендував підтримати законопроєкт. Він запевнив, що його можна удосконалити перед другим читанням.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко сказав, що зараз поліцейські при затриманнях змушені використовувати вогнепальну зброю, що призводить до поранень. Він зазначив, що вважає таку практику неправильною, тому закликав підтримати цей законопроєкт.

Натомість членкиня Комітету та депутатка від «Голосу» Олександра Устінова наголосила, що поліція вже має право використовувати електрошокери при захисті. Парламентарка додала, що багато українців мають серцево-судинні хвороби, і для них застосування електрошокера може призвести до смерті.

Так, законопроєкт пропонував дозволити використання електрошокерів під час:

  • затримання людини, яка вчинила адміністративне або кримінальне правопорушення і фізично протидіє поліцейському;
  • затримання людини, яка вчинила тяжкий злочин і намагається втекти;
  • затримання людини, яка чинить збройний опір або намагається втекти з-під варти;
  • затримання озброєної особи, яка погрожує застосуванням зброї та інших предметів, що загрожують життю чи здоров’ю людей.