Рада остаточно легалізувала гральний бізнес

Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроєкт №2285-д «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор». Перед голосуванням парламент розглянув 3 445 правок до проєкту закону. Про це йдеться на сайті парламенту.

Законопроєкт у другому читанні підтримали 248 народних депутатів.

Документ запроваджує кримінальну відповідальність за організацію азартних ігор без ліцензії. Законопроєкт дозволяє розташовувати зали з ігровими автоматами тільки в готелях, які мають три-п'ять зірок, а в чотири-п'ятизіркових — казино. Ігрові зали повністю приберуть з вулиць. Те саме з букмекерськими пунктами – лише в готелях.

Також народні депутати прописали вимогу розміщувати гральні заклади на відстані не менше 500 метрів від навчальних закладів, а також розширили коло людей, які могли б звернутися до суду із заявою про обмеження для члена сім’ї.

Закон також передбачає онлайн-систему моніторингу ігрових автоматів.

Крім того, згідно з документом, резидентам держави-агресора буде заборонено мати гральний бізнес на території України. У державному бюджеті з'явиться спеціальний фонд підтримки медицини, спорту і культури, куди будуть надходити платежі за ліцензії (близько 4 мільярдів гривень на рік).

Допустимий вік гравця азартних ігор, відповідно до проєкту закону, стартує від 21 року. Хто гратиме та скільки йому років – ідентифікуватиме охоронець на вході до закладу, вимагаючи паспорт.

За ведення грального бізнесу без ліцензії передбачена кримінальна відповідальність (штраф від 170 до 680 тисяч гривень, за повторне порушення — від 680 до 850 тисяч гривень) або ж позбавлення волі. Працівникам правоохоронних органів за бездіяльність чи «кришування» грального бізнесу – від 6 до 8 років позбавлення волі.

Також штрафи можливі за низку порушень організаторів, наприклад, допуск до гри людей, молодших 21 року, — штраф близько 2 млн 360 тисяч гривень, а за повторне порушення — анулювання ліцензії.

Гральний бізнес в Україні був заборонений законодавчо з 2009 року. Однак з того часу оператори лотерей знайшли лазівку у законі, яку використовували для здійснення цієї діяльності. Цим законом діяльність лотерей хочуть законодавчо урегулювати.

Зазначається, що прийняття цього закону зменшить кількість гральних залів та автоматів приблизно в 20 разів, стимулюватиметься розвиток готельної інфраструктури, адже нові готелі матимуть переваги – власники отримують безкоштовну ліцензію, із ринку підуть відверто кримінальні й «сірі» елементи, зате зможуть прийти іноземці – як гравці, так і оператори.