Рада перенесла побудову Національного меморіального кладовища з Биківні до Гатного

Верховна Рада під час засідання 8 грудня схвалила новий законопроєкт щодо розташування Національного військового меморіального кладовища. Його фактично дозволили перенести з Биківні до Гатного, що на Київщині.

Про це повідомили народні депутати Ірина Геращенко та Ярослав Железняк.

Так, ухвалений законопроєкт передбачає, що місце розташування кладовища визначається Кабміном.

Железняк зазначив, що «по факту, за інформацією від урядовців, це буде Гатне».

Водночас Геращенко нагадала, що ще в травні Рада ухвалила рішення про створення Меморіального кладовища в Биківні. Цей закон нині ще не підписав президент Володимир Зеленський, але й не ветував. Уряд пізніше ухвалив постанову, у якій кладовище мали розташувати на території Гатненської громади Фастівського району на Київщині.

Тепер меморіальне кладовище планують створити на території Гатненської громади Фастівського району Київської області. Проєктування кладовища мають завершити до 30 липня 2025 року.

Міністерство у справах ветеранів України презентувало громадськості ескізний проєкт Національного військового меморіального кладовища.

Головний архітектор ескізного проєкту — дніпровський дизайнер Сергій Дербін. 

Зазначається, що проєкт успішно пройшов державну експертизу, і після завершення нормативно-правового врегулювання постане в межах Гатненської територіальної громади, що під Києвом.

У Мінветеранів розповіли, що при проєктуванні враховували закордонний меморіальний досвід, зокрема, всесвітньо відомого Арлінгтонського національного цвинтаря у США.

На земельній ділянці в понад 260 гектарів, окрім кладовища, планують розмістити також церемоніальну площу, будинок трауру, каплиці, крематорій, музейно-виставковий комплекс та іншу необхідну інфраструктуру.

На ескізах видно, що заплановано два види надгробних плит — у формі козацького хреста та стели, що заокруглена зверху. Обидва варіанти витримано в єдиному стилі, що відповідає статусу національного меморіалу. На плитах буде розміщено фотографію полеглого військового, його ім’я та дати життя. Перед кожним пам’ятником планується розмістити лампадки.

Також на сайті Мінветеранів показали дві каплиці — в сучасному стилі та стилізованому під давньоруський.

Також проєктом передбачено організацію шатлів від основних транспортних вузлів Києва до меморіального комплексу.