Рада ухвалила закон про «клуб білого бізнесу»

Верховна Рада в цілому ухвалила зміни до Податкового кодексу про особливості податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків із високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.

Про це повідомили народні депутати Ярослав Железняк та Ірина Геращенко.

За відповідний законопроєкт №11084 проголосували 263 народні депутати.

Автори законопроєкту писали, що в умовах воєнного стану сумлінний бізнес, який продовжує працювати та сплачувати податки, потребує від держави партнерського підходу

«Нова концепція податкового адміністрування пронизана ідеєю про те, що в особі податкового інспектора платник податків має отримати не фіскально орієнтованого контролера, а доброзичливого менеджера, який супроводжуватиме платника податків. А в податковому контролі акценти змістяться з виявлення помилок і покарання платника податків на супровід на перевірку та коригування його повсякденної поведінки», — йдеться в пояснювальній записці.

Законопроєкт пропонує запровадити перелік платників податків із високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства, які будуть користуватися низкою переваг у податковому адмініструванні під час воєнного стану.

До переліку включатимуться юридичні особи та ФОПи, резиденти «Дія.Сіty», які відповідатимуть низці вимог та критеріїв з урахуванням системи оподаткування (зокрема, вимоги до рівня сплати податків, вимоги до рівня нарахування заробітної плати тощо);

Серед переваг:

  • мораторій на документальні перевірки, крім деяких видів;
  • скорочення термінів камеральної та документальної перевірок у цілях бюджетного відшкодування;
  • скорочення термінів надання індивідуальних податкових консультацій;
  • за платником податків закріплюється комплаєнс-менеджер, з яким платник зможе взаємодіяти, зокрема із використанням засобів дистанційного зв’язку, як-от у режимі відеоконференції.

З відкритим переліком даних платників, а також критеріями можна буде ознайомитися на сайті ДПС.

Депутатка Ірина Геращенко заявила, що представники «Європейської солідарності» утрималися від голосування за законопроєкт, оскільки «проти поділу бізнесу на правильний і неправильний».