Рада змінила Податковий кодекс для вдосконалення адміністрування податків та збільшила ліміти для ФОП

Верховна Рада України ухвалила закон №1210 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податків, усунення технічних і логічних неузгодженостей у податковому законодавстві", який містить антиофшорні норми. Також під час розгляду депутати проголосували правку до цього закону, яка збільшує максимально допустиму суму доходів для того, аби можна було працювати на спрощеній системі оподаткування. Про це повідомляє Громадське.

За відповідний закон проголосувало 283 депутати.

Зазначається, що ще перед ухваленням законопроєкту щодо нього тривали дискусії у бізнес-середовищі. Зокрема, окрім запровадження плану боротьби з вимиванням коштів у офшорах (план BEPS), автор документа передбачив у ньому низку інших, не пов’язаних з офшорами, положень. Серед них — підвищення ренти на видобуток залізної руди, запровадження ПДВ з експортних операцій, запровадження особистої відповідальності податкових інспекторів тощо.

Голова комітету з податкової та митної політики та автор законопроєкту Данило Гетманцев зауважив, що всі розкритиковані бізнесом положення законопроєкту з нього приберуть до другого читання.

Водночас, під час розгляду законопроєкту депутати проголосували за правку, яка збільшує ліміти для ФОПів 1, 2 та 3 груп.

Так, нові ліміти складуть :

  • для 1 групи ФОП 1 мільйон гривень (замість 300 тисяч гривень);
  • для 2 групи ФОП 5 мільйонів гривень(замість 1,5 мільйона гривень);
  • для 3 групи ФОП 7 мільйонів гривень (замість 5 мільйонів гривень).

Зазначений закон запроваджує в Україні план BEPS — міжнародні стандарти боротьби з відмиванням грошей в офшорах. Також у законі закріплено перелік податкових правопорушень податкових органів, удосконалено процес стягнення податків та внесено низку інших змін до Податкового кодексу.