Рада зняла з розгляду постанову про скорочення кількості районів

Верховна Рада зняла з порядку денного зсідання у середу, 15 липня, проєкт постанови №3650 «Про утворення та ліквідацію районів». Про це заявив перший заступник голови парламентського комітету з питань організації державної влади Роман Лозинський вд фракції "Голос", передає пресслужба політсили.

"Верховна рада зняла з розгляду постанову про утворення та ліквідацію районів. Спершу будуть голосувати зміни до бюджетного кодексу. І це добра новина, тому що це перший крок для того, аби не утискати громади. І не маніпулювати громадами з районного рівня, розподіляючи ресурси в Офісі президента, залишаючи все під контролем у Києві", - наголосив Лозинський.

На думку Лозинського, це перший важливий крок до нормальної децентралізації та місцевих виборів, проте це лише часткова перемога, і розслаблятися не потрібно.

Як повідомляє «Інтерфакс-Україна», цей проєкт постанови може бути повторно внесений зі змінами для розгляду в четвер, 16 липня, заявив народний депутат Віталій Безгін.

"Ми знаємо, що є певний громадський резонанс і обурення. Є ідея, що зараз ми це питання знімемо з голосування, ще раз вивчимо ті кейси, за яким громадяни протестують і потім завтра перевнести", - розповів Безгін.

За його словами, найскладнішим кейсом укрупнення районів є їхня кількість і конфігурація в Хмельницькій області, є низка пропозицій щодо створення шостого району Вінницької області, ще одного гірського району Івано-Франківської області, і питання стосовно конфігурації трьох районів на Київщині.

Безгін назвав два ключових чинники методики з формування нового районування: це чисельність населення в 150 тисяч людей і віддаленість від райцентру не більш ніж 60 км.

Як раніше повідомлялося, 12 червня Кабінет міністрів наново поділив Україну на райони. Замість 490 нині існуючих уряд затвердив список зі 129 районів.