росіяни стратили на полі бою щонайменше 93 українських полонених

Українські правоохоронці мають інформацію про страту на полі бою від рук російських військових 93 українських військовополонених.

Про це очільник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу генерального прокурора Юрій Бєлоусов заявив у етері телемарафону «Єдині новини».

За його словами, 80% випадків страт українських військовополонених зафіксували у 2024 році. 

Водночас тенденція почала з’являтися з листопада минулого року. Тоді «відбулися зміни у ставленні російських військовослужбовців до наших військовополонених у гірший бік». 

Також він повідомив, що 3 жовтня знову з’явилася інформація про страту українського військовополоненого. Правоохоронці вже зареєстрували кримінальне провадження. 

Крім того, Бєлоусов нагадав про українських військових, які загинули в російському полоні, зокрема у в’язницях, де їх утримують. За його словами наймасовішим був теракт в Оленівці. Також кілька днів тому ООН оприлюднила звіт, у якому зазначає про страту 10 українських військовополонених в інших місцях утримання.

Представник Офісу генпрокурора додав, що наразі правоохоронці розслідують 38 кримінальних проваджень за фактами страт українських військовополонених, уже шістьом російським військовим у них оголосили підозри.

Загалом правоохоронці оголосили 808 підозр російським військовим за скоєння воєнних злочинів.