Розслідувачі OCCRP звинуватили Порошенка у контролі офшорними компаніями для придбання витворів мистецтва: у "ЄС" назвали це черговим фейком

Журналісти Центру дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) заявили, що п'ятий президент України, лідер партії «Європейська солідарність» через нібито підконтрольні йому офшорні компанії купував витвори мистецтва. У відповідь юристи Порошенка наголосили, що політик не пов'язаний із жодною з цих компаній.

Про це йдеться на сайті OCCRP.

За даними розслідувачів, ще на початку 2010-х років Порошенко нібито отримав контроль над щонайменше 6 офшорними компаніями для фінансування угод, зокрема багатомільйонних купівель витворів мистецтва.

Для цього політик нібито використав свого помічника Сергія Зайцева та австрійський банк Raiffeisen.

Як з'ясували журналісти, завдяки отриманим листам та документам, банк зазначив Зайцева бенефіціарним власником більшості цих компаній.

У 2018 році Управління фінансового ринку Австрії (FMA) оштрафувало Raiffeisen на 2,75 мільйона євро за «неналежну перевірку бенефіціарного власника та несвоєчасне оновлення документів, даних та інформації, необхідних для розуміння структури власності та контролю щодо клієнтів із високим рівнем ризику». 

Однак FMA не уточнило, хто з клієнтів Raiffeisen з високим рівнем ризику був ідентифікований помилково.

У грудні 2019 року Вищий адміністративний суд Австрії штраф скасував. 

Крім того, як кажуть в OCCRP, ще 11 офшорних компаній, що працюють із Raiffeisen, також нібито пов'язані з бізнесом Порошенка.

Також розслідувачі кажуть, що у переліку купівель Порошенка є картина Сальвадора Далі за понад 338 тисяч доларів, яку він нібито придбав через одну зі своїх компаній у 2012 році.

Крім того, у 2013 році Порошенко також придбав полотно Іллі Рєпіна «Козаки на Чорному морі», кажуть в OCCRP. У тому році він нібито закупив картин на 4,8 мільйона фунтів — здебільшого російських художників. 

Проте у команді Петра Порошенка це заперечують. У пресслужбі партії «Європейська солідарність» у коментарі Громадському заявили, що Порошенко «не контролював і не контролює жоден із офшорів», про зв’язки з якими повідомив OCCRP.

У політсилі кажуть, що згадані в розслідуванні предмети мистецтва придбані законно та легально ввезені до України: «Минулого року Порошенко публічно презентував і самі витвори мистецтва, і всю документальну базу, яка підтверджує законність їхнього походження».

«Юристи Порошенка з документами в руках готові дати масмедіа переконливі відповіді на всі питання, поширені у фейк-розслідуванні OCCRP», — заявили у «Європейській солідарности».

Крім того, у партії сказали, що юристи експрезидента «вивчають публікацію на предмет юридичного захисту свого клієнта й обрання належної юрисдикції для позову щодо нового фейку».  

У відповідь на запит OCCRP юристи Порошенка також наголосили, що політик не пов'язаний із жодною з цих компаній.

«Петро Порошенко не є і не був акціонером, кінцевим бенефіціарним власником або посадовою особою будь-якої з компаній», — заявили представники експрезидента, які підписали себе як «група юридичних радників Петра Порошенка щодо захисту репутації від поширення фейкових новин і необ'єктивних розслідувань».

Водночас сам Зайцев не відповів на запити розслідувачів. Однак ще у 2016 році в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна» він заперечував, що від імені Порошенка володіє однією із компаній, яку згадали журналісти OCCRP.