СБУ перевіряє можливе «фінансування тероризму» Укрексімбанком

Після журналістського розслідування «Схем» про багатомільйонний валютний кредит, виданий державним банком «Укрексімбанк» прокурор Офісу генерального прокурора відкрив провадження за статтею про «фінансування тероризму».

Про це заявили в Офісі генерального прокурора у відповідь на запит «Радіо Свобода».

Зазначається, що досудове розслідування здійснює Головне слідче управління Служби безпеки України.

В ОГП повідомили журналістам, що провадження відкрили після звернень народних депутатів, які посилались на розслідування програми «Схеми», оприлюднене 7 жовтня.

У ньому йдеться про те, що Укрексімбанк видав 60 мільйонів доларів кредиту фірмам бізнесмена, чия компанія веде діяльність на окупованій території Донецької області і сплачує податки окупаційній владі. Як заставу кредиту вказаний торговий центр SkyMall, який із 2010 року перебуває в центрі корпоративного конфлікту.

В Офісі генпрокурора зазначили, що провадження щодо Укрексімбанку відкрили за статтею 258-5 (частина 3) Кримінального кодексу України — це «фінансування тероризму, вчиненого організованою групою в особливо великому розмірі, що мало тяжкі наслідки».

За таке загрожує від 10 до 12 років в’язниці з позбавленням обіймати певні посади на термін до 3 років та конфіскацією майна.

Перед публікацією розслідування «Схеми» поговорили з тоді ще головою правління Укрексімбанку Євгеном Мецгером. Він заперечив, що видавав кредити фірмам, які діють у «ДНР», але підтвердив факт видання кредиту на 60 мільйонів доларів під заставу SkyMall.